Behandelingen

Therapeutische Behandelingen

Bewegingstechnieken

Chi – Gong

Chi betekent vitale energie ofwel ‘levenskracht’. Gong wijst op kunst, kunde, vaardigheid of oefenen.  Chi Gong is een eeuwenoude bewegingskunst uit de Chinese geneeswijze waarbij door regelmatige beoefening de levensenergie geactiveerd wordt. We gaan onze eigen en de ons omringende energie beter leren voelen waardoor we krachtiger, bewuster en evenwichtiger worden.

We doen dit door eenvoudige herhaalbare bewegingen, die we vaak langzaam vloeiend met aandacht en op het ritme van de adem uitvoeren.

Het zijn eenvoudige oefeningen die krachtig doorwerken voor de stroming van Chi( energie ) door ons lichaam en geest.

Met chi gong kunnen we klacht gericht werken om verbetering of genezing van klachten tot stand te brengen.

Yoga

Evenals de chi gong is yoga een reeds eeuwenoude traditie uit het oosten en heeft zeker verwantschap met de chi gong. Beiden werken met energie, in de chi gong; chi genoemd en in de yoga; prana, ofwel universele vitale energie. Yoga is afgeleid van het Sanskriet woord yuj en betekent verbinden, samenvoegen of verenigen. Het gaat in de yoga om het zoeken naar evenwicht, harmonie van de mens met zichzelf, medemens en de wereld om zich heen. De methode waarmee we dat doen gaat uit van het verbinden van lichaam en geest door middel van de ademhaling. Je kunt yoga zien als filosofie of stijl van leven die streeft naar vrede en geluk en een algehele gezondheid van lichaam, ziel en geest.

De hatha-yoga zoals we die hier in het westen veelal beoefenen richt zich op alle zintuigen, alle organen en klieren, op het bloedvatensysteem, de ademhaling, spieren, de zenuwen en botten en bindweefsel. Op het hele lichaam dus en tevens op mentale processen; concentratie, meditatie en bewustwording. De asana’s (houdingen) en pranayama (ademhalings ) oefeningen kunnen door iedereen gedaan worden want zijn individueel aan te passen, zodat iedereen het weldadig effect van de yoga voor lichaam en geest kan ervaren.

Manuele Therapie

Chinli – TuiNa massage

Chinli : betekent Chinese lichaamsmassage, en Tuina betekent letterlijk “duw en pak”. De Chinli variant is speciaal ontwikkelt voor Nederland en combineert de westerse en oosterse inzichten en technieken.

Tuina massage is een wezenlijk onderdeel van de therapievormen welke in de Traditionele Chinese Geneeskunde worden toegepast.

Deze massagetechniek heeft een diepe en krachtige werking, die tot doel heeft lichaam en geest in evenwicht te brengen.

Het doel is om het Yin en Yang in het lichaam weer in balans te brengen en de circulatie van chi (energie), bloed en de vloeistoffen te stimuleren.

Tuina gebruikt vele technieken en grepen die variëren in druk, snelheid en richting waarbij beoogd wordt om blokkades op te heffen, meridianen en organen te voeden, sederen en harmoniseren. Het beïnvloedt  de circulatie van chi, bloed en lymfe en heeft een positieve invloed op het zenuwstelsel. Daarnaast heeft het een gunstige  werking bij problemen met botten, spieren, pezen en gewrichten.

Voetrreflex Plus

Alle delen en organen van het lichaam weerspiegelen zich op de voet; de reflexzones.
Deze vorm van massage vind zijn oorsprong in het oosten en is later in het westen verder ontwikkelt tot de huidige vorm. De voetreflexologie stimuleert de bloed en energiedoorstroming van het lichaam en beïnvloedt het zenuwstelsel op een positieve manier. Een goede doorbloeding en energiedoorstroming in organen en weefsels zorgen dat afvalstoffen sneller worden afgevoerd en voedingstoffen beter aangevoerd. Dit alles heeft een vitaliserend en opbouwend effect voor het lichaam. Op deze manier kan voetreflexologie de klachten verhelpen of verlichting van de klachten geven.

Voetreflex Plus combineert de Westerse voetreflexologie met de Chinese Geneeskunde.
Daarbij worden ook de meridianen en acupunctuurpunten meegenomen in de behandelingen. Naast de voeten worden ook de onderbenen en knieën meegenomen in de behandeling.

Moxa

In de TCG wordt vaak gebruik gemaakt van Moxa: een kruid (bijvoetkruid) dat verbrand wordt en waarvan de warmte op verschillende manieren in het lichaam gebracht wordt. Zo kunnen energiebanen (meridianen) punten, reflexzones, of nog grotere gebieden verwarmd en geactiveerd worden.

Dit kruid kan op verschillende manieren toegepast worden. Het ruwe kruid kan in torentjes op de huid geplaatst worden, een sigaar van moxa kan men boven de huid bewegen of een lamp met dezelfde verwarmende eigenschappen wordt geplaatst om het lichaam te verwarmen. De warmte van de moxa dringt diep door tot in de verschillende banen en punten en zal daar de energiestroom ofwel Chi stimuleren.
De toepassing hangt af van de aard van de klacht. Met name bij klachten waar een vorm van koude, leegte of blokkade naar voren komt, bij ernstige vermoeidheid, blessures (kneuzingen en verstuikingen), gewrichtspijnen en bij de behandeling van littekens kan moxa een heilzame werking hebben.

Cupping

Cupping is een techniek uit de TCG waarbij we werken met cups gemaakt van glas, plastic of bamboe. We plaatsen de cups op de huid en creëren een vacuüm. Dit vacuüm trekt de huid en de spierlaag naar omhoog waardoor een betere doorbloeding en betere lymfe circulatie ontstaat. Met deze techniek kunnen we wind-koude uitdrijven, bloed stagnatie en pijn opheffen. Afvalstoffen worden door de betere circulatie van bloed en lymfe efficiënter af gevoerd.
Onder andere te gebruiken bij astma, verkoudheden, griep, huidproblemen, fibromyalgie, blessures, ischias problemen met uitstraling, versterken immuunsysteem.

Gua Sha

Gua Sha is een belangrijk onderdeel binnen de TCG, en wordt in veel Aziatische landen toe gepast. Gua= schrapen en Sha= ophoping. Met Gua Sha gaan we ophoping van afvalstoffen en pathogenen er uit schrapen; ‘de ziekte er uit schrapen’.
Pathogene factoren (ziekmakers) kunnen zich in de externe laag vestigen om zo door te breken naar de interne laag; de organen. Gua Sha werkt eraan om de pathogene factor er uit te halen en zo de buitenste / externe laag te herstellen. Het zorgt ervoor dat bloed en chi weer vrij door het lichaam kunnen stromen wat leidt tot een betere gezondheid.
Daarom is Gua Sha voor heel veel klachten geschikt:
Pijnklachten,( zoals r.s.i. schouder, nekklachten en rugklachten) maar ook chronische stoornissen zoals migraine, vermoeidheid, burn-out, reumatische klachten, verkoudheid, keelpijn, slapeloosheid, menstruatieklachten enz.
Gua Sha reinigt je van binnenuit doordat afvalstoffen naar de oppervlakte gebracht worden.
Gua Sha stimuleert de bloedsomloop en het immuunsysteem waardoor blokkades worden opgeheven.

Voeding/ Kruiden als onderdeel van de therapie:

Vanuit de Chinese Geneeswijze wordt de voeding als het eerste medicijn beschouwt en is het belang van een goede voeding met de juiste energetische componenten van een onschatbare waarde. Vanuit de vijf elementen/ energiefases waar tussen wij als mens bewegen heeft de voeding een belangrijke plek in de TCG.
Ook hier kijken we naar wat jij als persoon nodig hebt. Welke voeding is goed voor jou voor wat betreft de aanvulling van je energievoorraad. Je wordt bewuster van wat voeding met je doet; krijg je er energie van of kost het je energie en wordt je moe , lusteloos en krijg je een zwaar gevoel.
Veel signalen worden door het lichaam af gegeven om je te vertellen waar de balans verstoord is. Met goede voeding kunnen we deze balans herstellen.

Kruiden kunnen bij de bereiding van het eten een aanvulling zijn om het voedsel nog krachtiger of beter verteerbaar te maken. Allemaal met als bedoeling om je beter in balans te brengen.

Daarnaast kunnen kruiden apart en in formules als middel worden in gezet.